Menőke

5+1 klassz gyerekkönyv – Nem csak gyereknapra!

A gyereknap és a közelgő bizonyítványosztás kiváló alkalmat szolgáltat arra, hogy tovább bővítsük az otthoni gyerekkönyvtárat, ami – szerintünk legalábbis – sosem lehet elég színes, már csak azért sem, mert legnagyobb örömünkre klasszabbnál klasszabb gyerekkönyvek kerülnek a boltok polcaira.

Érdemes már most gondolni a nyári szünetre, amikor nekünk, felnőtteknek igencsak fel van adva a lecke, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek ne unatkozzanak, és ha lehet, olyan tevékenységgel töltsék az időt, ami az épülésüket szolgálja. Mi sem egyszerűbb annál – gondolják sokan -, mint bekapcsolni a tévét vagy a számítógépet, kezükbe nyomni a tabletet vagy az okostelefont… Szerintem viszont jobb, ha ezen a téren sem akarjuk a dolgok könnyebbik végét megfogni, és már kicsi korban jó, ha arra törekszünk, hogy a gyerekek megszeressék a könyveket és az olvasást. A közös lapozgatás és mesélés a kicsik, a nagyok és a felnőttek számára is nagy örömet okoz, ráadásul minőségi együttlétet garantál. Összegyűjtöttük azt az 5 (szerintünk) csodaklassz könyvet, ami feldobhatja az előttünk álló heteket, hónapokat!

 

 

Tom Schamp: Mindenre képes szótár


A világ legnagyobb (és legviccesebb)? böngészőjével ajándékoznád meg csemetéd? A flamand illusztrátor könyvénél jobbat keresve sem találsz. Tom Schamp ugyanis a Mindenre képes szótárba mindent belerajzolt, így  az a tevékenység, természeti jelenség, tárgy vagy élőlény, amelyet nem találsz meg benne, valószínűleg nem is létezik. Lapjain tematikus csoportokban jelennek meg az otthoni és kerti kellékek, a szárazföldi és vízi állatok, az egzotikus növények, ételek és italok, öltözékek, évszakok, sportok és művészetek – csak győzzünk mindent megtalálni! Mert ez a böngésző tényleg mindenre képes, arra is, hogy játszva tanítson.

 

 

Dr. Seuss: Zöld sonkás tojás és Kell egy kedvenc


A Kalapos Macska és a Ha lenne egy cirkuszom után végre újabb Dr. Seuss-történeteket mesélhetünk magyarul! A Zöld sonkás tojás a világ egyik leghíresebb láncmeséje, amelyből kiderül, hogy jobb mindent – igen, még a zöld sonkás tojást is – megkóstolni, kipróbálni, mert kellemes meglepetés érheti az embert. A Kell egy kedvenc pedig dönteni segít, legyen szó a hazaviendő kisállatról vagy az élet más ügyes-bajos dolgaiól. A kis szókinccsel dolgozó, könnyen érthető, mégis egyedi és elragadó humorú verses meséiről híres író könyveit ezúttal is Szabó T. Anna kreatív, mégis szöveghű fordításában élvezhetjük.

 

 

Gáll Viktória Emese: Borsi a kertben


A Ringató-mesék harmadik kötetében Vica és kis tacskója, Borsi alig várja, hogy a hosszú tél után végre kiszabaduljon a kertbe. Lelkesen vetik bele magukat a tavaszi kerti munkákba, ültetnek és vetnek, csakhogy egy titokzatos erdei látogató rendszeresen megdézsmálja a veteményest, és föltúrja az ágyásokat, hiába őrjáratozik a kis kutya…Vica, a zenész gazdi ezúttal a növényekről mesél Borsnak, de közben akad nyomoznivaló, megmentik a szomszéd nénit, és a tűzoltóknak is lesz dolguk – mert az élet sosem unalmas Borsival! A mesékhez ezúttal is népdalok társulnak, a közös éneklést pedig kotta és CD segíti, amelyen a már jól ismert, kiváló zenészek muzsikálnak.

 

 

David Walliams: A nagy szökés


David Walliams új regénye a nagy sikerű Gengszter nagyi méltó párja, amelyben ezúttal egy unoka–nagypapa páros kalandjait kísérhetjük végig. A nagy szökés főszereplő párosát a szerző és saját nagyapja kapcsolata ihlette. A walliamsi humort nem nélkülöző, mégis megható történet főhőse Jack, akinek nagyapja, Bunting alezredes fiatalkorában vadászpilótaként harcolt a II. világháborúban. Az öreg úr most, majd negyven évvel később is csak arra vágyik, hogy imádott gépével a magasba emelkedhessen. Sőt, tulajdonképpen azt hiszi, még véget sem ért a háború. Ezt körülötte mindenki rosszul viseli, kivéve Jacket, aki a világon mindenkinél jobban szereti őt. Így hát, amikor Bunting alezredes idősek otthonába, a hátborzongató Alkonyi Hajlékba kerül, Jack mindent elkövet, hogy kimentse őt a gonosz Emse főnővér és a szörnyeteg ápolók fogságából. S ezzel kezdetét veszi a zuhanó repülés életük legnagyobb kalandjába…

 

 

+1 Ha már a bizonyítványosztásra is gondolnál:


M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba– Május utolsó napjaiban tárulnak fel Dínómdánom kapui! Hallottál már Rilexről, a világ legbékésebb tirexéről? Tudod-e, miért éppen az ő szájában lakik Kunyi, a pimasz keselyű? És hogyan ismerik meg Barmolt, a raptort? Minden kiderül, ha velük tartasz izgalmakkal teli útjukon: éld túl te is a Zabaszaurusszal való találkozást, kelj át az Áldozatok völgyén, és osonj be egy sárkánybarlangba! Irány Dínómdánom, a dínók földi paradicsoma, ahová csak csúszdán lehet bejutni. Ideje felfedezni a pattogatottkukorica-mezők és a Halászlé-tó hazáját, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik, és olykor a falak is fehér csokiból vannak…

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!