Menőke

8+1 fontos dolog, amit meg kell tenned nyaralás előtt

Az, hogy a várva-várt nyaralás tényleg jól sikerüljön, nem csak azon múlik, hogy hova utazol és mit viszel magaddal, hanem azon is, hogy mi vár majd Rád itthon. Legújabb tippjeinknek köszönhetően nem kell kellemetlen meglepetésektől tartanod!

 

1) Árulkodó postaláda

 

Sokan úgy tartják, hogy a tömött postaláda igazi “betörőcsalogató”, mert egyértelműen jelzi, hogy nem vagytok otthon, vagyis bármikor besurranhatnak a lakásba. Emiatt, illetve azért, hogy ne vesszen el egyetlen fontos küldemény sem, mindenépp bízz meg valakit, hogy rendszeresen ürítse ki a levélszekrényt amíg távol vagy. Tudtad, hogy a Magyar Postának már olyan kényelmi szolgáltatása is van, amivel a nyaralás alatt is megkaphatod vagy biztonságban tudhatod a leveleidet, csomagjaidat? Magad után küldetheted a postádat, kérhetsz ismételt kézbesítést egyeztetett időpontban, de nagy segítséget jelent az is, hogy a leveleket, a csomagokat, az utalványokat vagy az előfizetett újságokat 30 napig őriztetheted.

 

 

2) Gondoskodj a zöldekről!

 

Akkor sem lenne szabad megfeledkezned a szobanövények, konyhaablakban nevelt zöldfűszerek és a veteményeskert sorsáról, amíg gondtalanul pihensz az otthonodtól távol. Mielőtt elindultok, locsold meg a zöldeket, így egy kicsit kevesebb dolga lesz a segítődnek, akit érdemes pontos instrukciókkal ellátnod, hogy ne fogadjon hervasztó látvány a nyaralást követően. Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a kertedben programozható locsolórendszer működik, elég azt beállítanod a megfelelő gyakoriságra.

 

3) Légy kedves a kedvencekkel!

 

Ha nem viszed magaddal a nyaralásra a házikedvencedet, mindenképpen találnod kell valakit, aki gondját viseli, amíg vakációztok. Erre megkérheted az egyik szomszédot, barátodat vagy rokonodat, de most már hazánkban is találhatsz kutya- és macskaszittereket, illetve igénybe veheted a kisállatpanziók szolgáltatásait is.

 

 

4) Számolj le a szennyessel!

 

Moss ki, teregesd ki, szedd be, majd pakold el az összes holmit, ami a szennyestartóban található. Ez nem csak azért hasznos, mert bőven lesz mosnivalód, amikor visszatérsz a szabadságról, hanem azért is, mert higiéniai szempontból nem szerencsés, ha hosszabb ideig állnak a szennyestartóban a piszkos ruhák. Jól teszed, ha kitakarítod a fürdőszobát és a konyhát is nyaralás előtt, így nem kell attól tartanod, hogy kellemetlen szagok fogadnak, amikor hazatérsz.

 

5) Takarékoskodj az energiával!

 

Amíg nem vagy otthon, semmi szükség arra, hogy a különféle háztartási eszközök, valamint a tévé és a számítógép szolgálatra készen álljon, ezért indulás előtt húzd ki a csatlakozójukat a konnektorból! (A hűtőben ne maradjon semmi romlandó, az ajtaját pedig hagyd nyitva, hogy szellőzhessen, amíg Te üdülsz!) Nem mindenki tudja, de ezek a gépek akkor is fogyasztják az energiát, ha nem használják őket, kihúzott állapotban azonban elejét veheted a felesleges pazarlásnak. Biztonságosabb is így: egy-egy rövidzárlat vagy vihar kellemetlen következményeitől mentheted meg hasznos segítőtársaidat.

 

 

6) Zárkózz be!

 

Ahhoz, hogy gondtalanul pihenhess, fontos, hogy biztonságban tudd az otthonodat. Ha van, kapcsold be a riasztót indulás előtt, és tedd meg a következő óvintézkedéseket: csukd be az ablakokat és zárd be az ajtókat, hogy ne juthassanak be illetéktelenek a lakásodba. Valakinél, akiben tényleg megbízol, hagyj egy pótkulcsot, hogy vészhelyzet esetén gyors segítséget nyújthasson az otthonodban.

 

7) Vágd át a betörőket!

 

A legjobb az lenne, ha semmilyen könnyen mozdítható értéket nem tartanánk otthon, de ha muszáj, legalább ne könnyen elérhető helyen és semmiképpen sem egy helyen. Amit elől hagyhatunk az pár ékszernek tűnő bizsu és egy kisebb, mégis mutatós pénzösszeg. Mivel a betörő alapvető célja az, hogy bejusson, találjon valamit gyorsan, majd kijusson, valószínűleg be fogja érni ennyivel.

 

 

8) Fogd vissza magad!

 

Mi magunk maradjunk láthatatlanok a nyaralás alatt. Ne reklámozzuk, hogy elutaztunk! Csak a közeli ismerősöknek áruljuk el, hogy hol leszünk, és mikor jövünk. A Facebook izgatott közönsége is kibírja úti beszámoló nélkül, amíg hazaérsz…

 

Menőke-tipp:

 

Indulás előtt érdemes újraolvasni az apró betűs részeket a lakásbiztosításodon, hogy egy esetleges káreset után nehogy hoppon maradjatok. Érdemes odafigyelni azokra a részekre, ahol azt taglalják, mennyi ideig állhat üresen a ház, vagy hogy milyen riasztóval, esetleg távfelügyelettel kell rendelkeznie az ingatlannak.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!