Menőke

Így nyaralunk mi – Bevált tippek vakációra!

Szinte mindegy, hogy két napra vagy két hétre szöktök meg a hétköznapok elől, ha nem vagy elég körültekintő, akkor az egész pihenés kudarcba fulladhat. Íme 8 tipp, ami nekünk nagyon bevált!

1) Tervezz időben!

 

Ha valakire, akkor rám tuti biztosan igaz, hogy hajlamos a fontos dolgok elintézését is halogatni, persze nem azért, mert lusta lennék vagy félvállról venném őket, hanem az esetek többségében egyszerűen azért, mert összecsapnak a fejem fölött a hullámok. Ez már akkor is így volt, amikor csak kettesben utaztunk el a férjemmel, de amióta szülők lettünk, pláne igaz, hogy nehezen érem magam utol. A saját káromon már megtanultam, hogy az egyik legnagyobb baklövés, amit a nyaralás szervezésekor elkövethetünk, az, ha az utolsó pillanatra hagyjuk a foglalást. Oké-oké, adódhatnak olyan helyzetek, amikor hirtelen ötlettől vezérelve kerekedünk fel, a várva-várt családi nyaralás azonban más, annak időpontját és helyszínét próbáljuk minél korábban belőni. Ennek oka nem csak az, hogy így sokkal színesebb kínálatból válogathatunk, hanem az is, hogy ki lehet fogni igazán klassz előfoglalási kedvezményeket is. 

Menőke-tipp: Ha úgy jártál, mint korábban én, és csak most láttál neki a vakáció szervezésének, keress last minute kedvezményeket kínáló hoteleket! Érdemes időt szánnod a kínálat böngészésére, mert igazán sok pénzt megtakaríthatsz, ha szemfüles vagy!

 

 

2)  Informálódj indulás előtt!

 

Hazai és külföldi utazás során is belefutottunk már abba, hogy a neten közzétett képek köszönőviszonyban sem voltak a valósággal, így meglehetősen csalódottak voltunk, amikor elfoglaltuk a szobánkat. Vannak, akik azzal vigasztalják magukat, hogy “végülis csak aludni járunk majd a szobába, mindegy, hogy hogy néz ki” – a beletörődés azonban nagyon rossz taktika! Először is szóvá kell tenni a csalódottságot a helyszínen, aztán írásban a szálloda vezetésénél, és nem utolsó sorban az interneten. Ez utóbbi azért fontos, mert segíthetsz másoknak, hogy ne sétáljanak bele abba a csapdába, amibe Neked sikerült… A vendégek értékelései azonban nemcsak a kellemetlen meglepetésektől óvhatnak meg, hanem ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy még tartalmasabb legyen a nyaralás: mások beszámolóiból kiderülhet, milyen lehetőségeket rejt az adott szálloda, illetve a környék. 

Menőke-tipp: Ha városnéző vagy aktív pihenést terveztek, nézzetek utána, hogy van-e valamilyen kedvezménykártya, amivel jutányos áron vehettek részt a környék nyújtotta programokon, illetve érdeklődjetek a szállodában a kikapcsolódási lehetőségekről – a recepción szinte minden hotelben készséggel állnak rendelkezésre!

 

3) Legyél listavezető!

 

Emlékszem, mikor először mentünk hármasban nyaralni, úgy megpakoltuk az autót, mint egy kisebb vándorcirkusz – cserében viszont semmi fontos nem maradt itthon. A siker titka az volt, hogy már az indulás előtti hetekben elkezdtem listát írni arról, hogy mit kell majd elcsomagolni, így semmi nem kerülte el a figyelmemet. Fontos hozzátennem, hogy korábban nem voltam a listák híve, még meg is mosolyogtam azokat, akik pontokba szedték a nyaralás előtti intéznivalókat és leltárt készítettek az utazáshoz szükséges holmikról, ma viszont már tudom, hogy ezt kell tennem, ha semmit nem akarok itthon felejteni.

Menőke-tipp: Mostanra annyira belejöttem a listaírásba, hogy – ha hosszabb időre utazunk el – feljegyzem azt is, hogy mi mindent lenne jó megnézni a nyaralás helyszínén, papírra vetem, hogy mit kell megvennem a kiruccanáshoz, illetve külön listát nyitok arról, hogy mi az, ami itthon maradhat, mert tökéletes az is, ha a megérkezés után szerezzük be (ilyen volt például a pelenka: nem növeltem a pakkjaink számát egy újabb csomaggal, csak 2 napra elegendő pelust pakoltam el, a többit beszereztük helyben.)  

 

 

4) Jogosítvány, forgalmi engedély…

 

Nyilván nem arra biztatunk, hogy végezz közúti ellenőrzést, mindössze azt ajánljuk, hogy alaposan nézd át a fontos irataitokat. Csekkold le a személyi igazolványok, útlevelek, TAJ kártyák lejárati idejét, valamint azt, hogy rendben vannak-e az autó papírjai – ami akkor lényeges leginkább, ha kocsival vágtok neki az útnak. Ha fontosnak tartjátok, köss utasbiztosítást, és az arról szóló papírokat is tedd a csomagba! 

Menőke-tipp: Hogy semmiképpen se érjen kellemetlen meglepetés az érkezéskor, nyomtasd ki a szállásfoglaláskor kapott visszaigazolást, illetve ha voucherek felhasználásával rendezitek a számlát, akkor azokat is nyomtasd ki és add le a recepción, amikor megérkeztek.

 

5) Ne vigyük vásárra a bőrünket!

 

Nem kell a tengerhez utazni azért, hogy barnán térjünk vissza a nyaralásból, hiszen a hazai vízpartokon is gyönyörű színre tehetünk szert. Persze, aki nem vigyáz, az itthon is kitűnően leéghet, amit kétféleképpen előzhetünk meg a legbiztosabban: egyrészt jó, ha már a nyaralás előtt szerzünk egy kis “alapszínt” és nem hófehéren vágunk neki a nagyvilágnak, másrészt mindenképpen gondoskodnunk kell a megfelelő fényvédelemről. A legjobb, ha olyan készítményt választunk, ami vízálló, így nem kell minden csobbanás után újrakenni magunkat és a család apraja-nagyját.

Menőke-tipp: Érdemes már indulás előtt pár héttel odafigyelni arra, hogy sok olyan zöldség és gyümölcs kerüljön a tányérunkra, aminek magas a béta-karotin tartalma. Ez az anyag hozzájárul a biztonságos barnuláshoz, és azt is elősegíti, hogy tovább tartson a nyaraláskor szerzett színünk. Ha biztosra akarunk menni, táplálékkiegészítő formájában is magunkhoz vehetjük.

 

 

6) Kapcsolj ki!

 

A legtöbbünkhöz szinte “hozzánőtt” az okostelefon, a tablet vagy a laptop, és (sajnos) már-már elvonási tüneteink vannak, ha megszakad az internetkapcsolat… Te emlékszel még arra, milyen gondtalanul nyaraltál gyerekkorodban, mit sem sejtve a wifi erejéről! Lehet, hogy most elképzelhetetlennek tűnik, mégis arra buzdítunk, hogy a szó szoros értelmében véve kapcsolj ki: hagyd a szállodai szobában a telefonodat, amíg a parton sütkérezel és ne nézd állandóan az e-maileket! Próbálj legalább pár órára offline üzemmódra váltani, meglátod, mennyire csodás érzés, ha nem vagy folyton elérhető! 

Menőke-tipp: A tűző napon egyáltalán nem szerencsés az elektronikus eszközök használata, mert nagyban károsíthatják a látást, arról nem is beszélve, hogy megakadályozzák a zavartalan pihenést és a kikapcsolódást!

 

7) Egyedülálló egyedüllét

 

Ki mondta, hogy azért, mert családi nyaralásra mentek, a nap 24 órájában együtt kell lennetek? Mindenkinek jót tesz egy kis egyedüllét, amikor végre azt csinálhatja, amit a legjobban szeret. Egy pihentető aromamasszázs, egy reggeli úszás, egy kiadós séta a természetben vagy egy régóta áhított szundikálás ebéd után mindenkinek jár, ha máskor nem, legalább a nyaralás alatt! A kisebb gyerekeket rábízhatjuk az apukájukra, a nagyobbakat pedig “kölcsönadhatjuk” a szálloda animátorainak, akik garantáltan gondoskodnak a szórakoztatásukról. Ha lehetőséget kapunk egy kis kikapcsolódásra, kisimultan és feltöltődve vághatunk neki a közös programoknak!

Menőke-tipp: Ha nem a masszázs vagy az acquafitness jelenti számodra az ideális kikapcsolódást, akkor vonulj félre egy klassz könyv, vagy egy érdekes magazin társaságában! Régebben elképzelhetetlennek tartottam, hogy egy napon arra fogok vágyni, hogy EGYEDÜL ihassak meg egy cappuccinot vagy egy frissen facsart narancslevet, miközben semmit sem kell csinálnom, de ma már tudom, hogy ez is felérhet egy fél wellness hétvégével!

 

 

8) Az all inclusive mindent visz!

 

Próbáltátok már az all inclusive ellátást? Ha már igen, és tetszett, akkor azért, ha még nem, akkor azért ajánljuk jó szívvel! Azt tudtad, hogy még csak ki sem kell tenned a lábadat Magyarországról, hogy teljes körű kiszolgálásban legyen részetek? (Mi Bükön, Hévízen és Balatonfüreden jártunk ilyen különleges szállodákban.) Minden családtag azt eheti, amit szeret és akkor, amikor csak eszébe jut, ráadásul úgy, hogy egyetlen percet sem kell az ételek beszerzésére, elkészítésére vagy a mosogatásra fordítani. Az élmény utolérhetetlen!

Menőke-tipp: Hamarosan jövünk részletes élménybeszámolóval, addig itt találsz bővebb információt és kedvcsinálót a foglaláshoz 🙂

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!